Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - Închidem sezonul şcolilor de vară dedicate patrimoniului la Cetatea Ibida (Slava Rusă, jud. Tulcea)

SHARE

Noutăți

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

Închidem sezonul şcolilor de vară dedicate patrimoniului la Cetatea Ibida (Slava Rusă, jud. Tulcea)

Rate this item
(0 votes)



Atelier de conservare primară a zidăriilor antice
între 6 şi 19 septembrie 2021

Institutul Naţional al Patrimoniului încheie seria din acest an a programelor de formare estivală multidisciplinare dedicate viitorilor specialişti în domeniu cu Şcoala de vară de la Cetatea (L)Ibida, în judeţul Tulcea.

Prima ediţie a Şcolii de vară dedicate conservării primare a zidului de incintă a Cetăţii (L)Ibida are loc în perioada 6-19 septembrie în localitatea Slava Rusă, Comuna Slava Cercheză din judeţul Tulcea şi se adresează atât studenţilor şi tinerilor profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie cât şi pasionaţilor de cultură şi patrimoniu.

Situl Slava Rusă - (L)Ibida este un sit arheologic complex, cu vestigii ce datează din paleolitic până în perioada medievală, cele mai importante şi spectaculoase fiind monumentele de perioadă romană târzie / romano-bizantină: cetatea (L)Ibida, monumentul funerar romano-bizantin, complexul monastic paleocreştin. Un veritabil sistem defensiv - unic în provincia Scythia - situl e alcătuit din polis (L)Ibida - cu o suprafaţă de 24 de ha, fortificaţia de pe dealul Harada (3,5 ha) şi turnul de observaţie. Monumentele dezvelite pe parcursul a 20 de ani de cercetare sistematică impresionează atât specialistul - arheolog sau arhitect - prin soluţiile constructive dezvoltate (zidul de incintă traversează un curs de apă şi urcă pe un deal cu înălţimea de 138 m), cât şi vizitatorul, prin măreţia şi frumuseţea zidurilor, conservate pe cca. 3 m înălţime.

 

334c717f-87d8-db55-f716-d3ded4b44d4a1

 

Scopul intervenţiei din cadrul şcolii este conservarea primară a zonelor expuse în urma cercetării arheologice într-una dintre cele mai mari cetăţi romano-bizantine ale provinciei Scythia. Vei participa, astfel, la o etapă extrem de importantă a activităţii de cercetare arheologică, anume conservarea primară. În acelaşi timp vei înţelege importanţa abordării interdisciplinare a unei intervenţii de acest tip.

Ce învaţă participanţii la această şcoală de vară, într-o zonă atât de complexă din punctul de vedere al patrimoniului natural, cultural şi ecleziastic?

• dobândesc informaţii legate de materiale de construcţie minerale, factorii care influenţează starea lor de conservare şi tehnici de recunoaştere a diferitelor tipuri de degradări specifice.
• află care sunt operaţiunile de primă necesitate care să asigure conservarea unui parament istoric şi ce trebuie urmărit atunci când facem acest tip de intervenţii.
• interacţionează cu specialişti în domeniu, şi pasionaţi ai domeniului interesaţi de protejarea patrimoniului şi de proiecte şi intervenţii viitoare.

 

b3203b26-d91a-3ec6-7882-dafffbabeafb


Lucrările atelierului de conservare primară, desfăşurate pe parcursul a două săptămâni, se vor concentra asupra unor zone din zidul de incintă - Curtina G şi Turnul 8, zone care prezintă un interes deosebit datorită tehnicilor de zidărie ce se evidenţiază prin aspectul asizelor de piatră şi cărămidă şi al mortarelor de rostuire care păstrează amprentele aplicării acestora din secolele IV-VI.
• În cazul intervenţiilor de conservare, indiferent că este vorba despre intervenţii de urgenţă, conservare primară sau intervenţii cu rol profilactic, este necesară o abordare interdisciplinară. Echipa compusă din arheologi şi arhitecţi va primi ajutorul restauratorilor specializaţi pe componente litice, pe suprafeţe murale, al geologilor şi mineralogilor.
• Introducerea în istoria sitului şi a cercetărilor arheologice de aici aparţine dr. Mihaela Iacob (cercetător arheologie romană) şi dr. Dorel Paraschiv (specialist arheologie romană), coordonatorii ştiinţifici ai cercetării sistematice derulate din 2001 la (L)Ibida.
• Intervenţiile de conservare primară a paramentului au loc sub atenta îndrumare a coordonatorului atelierului, restaurator Ana Chiricuţă, acestea cuprinzând asigurări şi ancorări ale mortarului originar de rosturi, consolidare prin injectare cu mortare specifice şi îndepărtare a depunerilor aderente de pe suprafaţa pietrei, cărămizii şi a mortarelor de rosturi.

 

e8fa8f2f-2df1-71c1-566c-05d2f1d60eee1

foto: INP, teste pe tipuri de mortare

 

În prima etapă a intervenţiei sunt analizate la nivel macroscopic suprafeţele pe care se va interveni: se vor analiza atât tehnicile de construcţie cât şi particularităţile materialelor constitutive. Analizele mineralogice şi structurale ale mortarelor şi ale rocilor care compun paramentul sunt realizate de ing. geolog Anca Luca şi urmăresc stabilirea compoziţiei şi a proporţiei liant-agregat şi determinarea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor. Ing. geolog Ionuţ Măcărescu, specializat pe materiale de construcţie, va explica la faţa locului caracteristicile principale ale materialului litic şi a mortarelor in situ. În urma interpretării rezultatelor analizelor participanţii şi lectorii vor elabora reţete de mortar compatibile cu mortarele originare în vederea ancorării acestora. Se vor face aprecieri ale stării de conservare urmărind tipurile de degradări caracteristice fiecărui material sau tehnici în parte, avându-i ca invitaţi pe restauratorii Călin Bârzu (restaurator componente artistice - piatră şi pictură murală) şi Doru Dumitrescu (restaurator componente artistice - piatră şi pictură murală), specializaţi în conservarea şi restaurarea suprafeţelor murale şi litice.



Mai multe detalii despre ateliere şi lectori sunt disponibile aici, iar programul celor două săptămâni poate fi vizualizat aici.

 


Cum poţi vizita situl de la Ibida şi lucrările şcolii de vară?

Scrie-ne pe
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. cu minim o zi înainte de data la care aţi dori să vizitaţi situl şi să urmăriţi lucrările şcolii de vară. Situl poate fi vizitat zilnic între orele 10:00-19:00.


Notă pentru vizitatori
• Desfăşurarea Şcolii de vară ţine cont de toate condiţiile impuse de autorităţi pentru adunările culturale publice. Purtarea măştii de protecţie medicinale este obligatorie în cazul în care nu puteţi prezenta o adeverinţă de vaccinare (care se poate descărca de la https://adulti.renv.ro) sau un test RT-PCR COVID-19 negativ, realizat cu cel mult 3 zile înainte de vizitarea şcolii de vară. Acestea se pot transmite pe email după confirmarea vizitei. Mulţumim!
Şcoala de vară de la Ibida este organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion" Tulcea şi Asociaţia Ibida.

 

Pentru mai multe detalii sau pentru a programa o vizită de presă la şcoala de vară - Ana Chiricuţă, tel: 0766 433 159.

 

688afaae-21ad-fbf1-ac86-c0cb3b6c5feb1
foto: INP

76781a63-05cb-3355-6951-8b36387c8cd01

Foto: Asociația Ibida

37a19b3b-d9fc-9108-adc8-3e10cc5591151
foto: INP

 


Institutul Naţional al Patrimoniului este principala instituţie centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. Asigură activităţile de cercetare, evidenţă, inventariere, protejare şi punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural, gestionează inventare oficiale, baze de date şi depozite digitale. Elaborează şi gestionează Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice, atestă specialiştii şi experţii în domeniul patrimoniului imobil, este agregator naţional pentru Europeana.eu, elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, acordă Marca Patrimoniului European.
 

Read 8217 times