Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - De 10 ani alături de Universitatea de Vară Bucium!

SHARE

Noutăți

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

De 10 ani alături de Universitatea de Vară Bucium!

Rate this item
(0 votes)

De 10 ani alături de Universitatea de Vară Bucium!
Cea de-a X-a ediţie a Universităţii de Vară Bucium - UdV Bucium, organizată de Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie - RPER, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Alba, se desfăşoară anul acesta în perioada 23 iulie - 7 august.
Institutul Naţional al Patrimoniului susţine proiectul încă de la prima ediţie şi asigură în fiecare an participarea unui consultant ştiinţific în domeniul patrimoniului cultural.
În continuarea ediţiilor I-IX, UdV Bucium 2022 oferă cursanţilor un program multidisciplinar de pregătire în domeniul protejării patrimoniului rural, menit să salveze valorile tradiţionale încă existente dar extrem de fragile şi să încurajeze demersurile ce ţin de identificarea, cercetarea, proiectarea, reabilitarea, reactivarea şi promovarea acestei moşteniri.
Conceptul proiectului este inspirat de modelul european de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de declaraţia ICOMOS "Salvarea spiritului locului" de la Quebec, de Convenţia Europeană a Peisajului de la Florenţa, precum şi de misiunea asociaţiei Fondation du Patrimoine privind salvarea şi valorizarea patrimoniului rural neprotejat şi se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din ţară.
RPER rămâne fidel şi anul acesta iniţiativei de a reactiva meseria tradiţională de producere a şindrilei specifică Ţării Moţilor şi, totodată, continuă campania de reabilitare şi reactivare a cuptoarelor tradiţionale de pâine iniţiată în ediţia trecută.
Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba, la est de Roşia Montană şi se compune din 30 de sate, adunate în văile apelor, răsfirate pe coline şi risipite pe versanţii munţilor Vulcoi, Corabia şi Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populaţii ce practica mineritul aurifer încă din Antichitate.
 

Read 3757 times