Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - Au început înscrierile pentru Școala de Vară de la Ceplenița, Iași!

SHARE

Noutăți

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

Au început înscrierile pentru Școala de Vară de la Ceplenița, Iași!

Rate this item
(1 Vote)

Au început înscrierile pentru Şcoala de Vară de la Cepleniţa, Iaşi!

Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii organizează în perioada 21 - 28 august 2022, la Cepleniţa, judeţul Iaşi, o nouă sesiune a Şcolii de Vară dedicată revitalizării ruinelor recente.

Cine poate participa?

Şcoala de vară de la conacul Cantacuzino-Paşcanu se adresează studenţilor şi tinerilor profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie dar şi pasionaţilor de cultură şi patrimoniu.

De ce să participi?

Cea de-a treia ediţie a şcolii de vară îşi propune continuarea activităţilor din anul 2021, care converg către conacul în ruină, obiect de cercetare potenţial reprezentativ pentru evoluţia arhitecturii civile boiereşti din Moldova.

În această ediţie ne propunem ⠂realizarea inventarierii monumentelor din comuna Cepleniţa în relaţie cu istoria conacului, ⠂protejarea ruinei conacului prin operaţiuni de conservare a paramentului, asigurare punctuală şi completare a unor elemente expuse şi ⠂realizarea unei instalaţii-mobilier dedicată comuităţii.

Punem accent pe o abordare interdisciplinară unde specialişti din domenii diferite cercetează şi găsesc împreună răspunsuri la întrebările ce au ca subiect protejarea, punerea în valoare şi revitalizarea fostei reşedinţe boiereşti. Sunt încurajate diferite activităţi care facilitează apropierea comunităţii locale de patrimoniu.

Ce vei învăţa

În cadrul atelierelor din acest an, participanţii se vor familiariza cu metodologia de inventariere a monumentelor istorice, diferite tehnici de conservare şi metode de lucru în dulgherie.
Lectorii şi invitaţii vor contribui prin prezentări care vizează necesitatea cunoaşterii monumentelor înainte de intervenţii, relaţia cu potenţialul cultural al zonei în demersul de punere în valoare a monumentului istoric, metodologii de inventariere şi evidenţă a unor programe de arhitectură.

La finalul fiecărei zi, o oră va fi dedicată discuţiilor interdisciplinare în care participanţii şi lectorii la ateliere vor prezenta progresul activităţilor realizate până în acel moment. Astfel, participanţii la ateliere se vor familiariza cu parcursul celor trei ateliere.
Formatul şcolii de vară vizează o abordare interdisciplinară şi integrată prin ateliere, activităţile conexe şi prezentări.

Ateliere

Şcoala de vară propune trei tipuri de ateliere:


Atelierul de conservare preventivă presupune realizarea unor intervenţii de conservare a paramentului. Acestea constau în îndepărtarea vegetaţiei invazive, asigurări cu mortar a zonelor expuse în urma sondajelor, secţiunilor şi casetelor deschise în timpul cercetării arheologice, asigurări marginale ale tencuielilor, rostuiri şi chituri ale zonelor lacunare, completări cu cărămidă şi piatră reutilizând materialul originar. Participanţii vor cunoaşte noţiuni de conservare şi conservare preventivă, se vor familiariza cu analiza tehnicii de construcţie, cu particularităţi ale materialelor originare, cu analiza factorilor şi mecanismelor de degradare.
Lector: Ana Irina Chiricuţă


Tema centrală pe care atelierul de dulgherie o propune este realizarea unui obiect de mobilier - o masă care să strângă în jurul ei pe toată lumea. Realizată din module repetitive, pliabile, masa preia din specificul locului unde este aşezată, găsindu-şi de fiecare dată spaţiul propriu. În jurul acesteia se vor realiza, în paralel, obiecte de şezut - scaune şi bănci. Conceptul sintetizează ideea de ruină-conac-peisaj, iar lemnul este materialul absolut, fiind folosit pe rând pentru realizarea obiectelor. Participanţii se vor familiariza cu metode de verificare a măsurătorilor, îmbinări şi tehnici specifice.
Lector: Ovidiu Cîmpanu


Atelierul de documentare a monumentelor presupune realizarea documentării de teren, relevee fotografice şi elaborarea fişelor analitice de monument în cadrul procesului de inventariere şi în contextul actualizării Listei Monumentelor Istorice. Participanţii se vor familiariza cu metode de cercetare a surselor cartografice şi iconografice, cu studierea etapelor de intervenţie, cu prezentarea stadiului de conservare a monumentelor şi cu evaluarea criteriilor de clasare a monumentelor istorice - criteriul vechimii; criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică; criteriul referitor la frecvenţă (raritate şi unicitate) şi criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică.
Lector: Lucia Leca

 

Evenimente conexe

Programul ediţiei din acest an cuprinde şi activităţi realizate de Asociaţia ACOLO, constituită ca urmare a Şcolii de vară de la conacul Cantacuzino-Paşcanu din anul 2020.
Tema prezentărilor realizate de membrii asociaţiei se axează pe potenţialul cultural şi istoric al zonei Dealu Mare-Hârlău, areal în care se află ansamblul conacului Cantacuzino-Paşcanu şi pe prezentarea câtorva exemple de bune practici pentru revitalizarea unor situri aflate în stare de ruină. Atelierele de weekend vizează interacţiunea cu comunitatea locală şi sunt dedicate copiilor şi adulţilor.

Cum te poţi înscrie

Trimite un e-mail la Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., care să conţină:
● CV
● scrisoare de intenţie în care să specifici la ce atelier doreşti să participi şi de ce
● ultima diplomă de studii în format scanat *
● cartea de identitate în format scanat *
şi vei primi un răspuns în perioada 15-16 august 2022.
* Ultima diplomă de studii şi cartea de identitate ne sunt necesare în vederea întocmirii contractelor de voluntariat.

Termen limită

Înscrierile se fac până la data de 14 august 2022 (inclusiv).
Cheltuieli şi condiţii de participare
● Nu există taxă de participare la şcoala de vară.
● Organizatorii asigură cazarea, mesele (mic dejun, prânz şi cină), echipamentele de studiu, de lucru şi de protecţie.
● Înscrierea se poate face numai la un singur atelier şi participarea trebuie să cuprindă toată perioada de o săptămână.
● Costurile deplasării la şi de la Cepleniţa vor fi suportate de participanţi.
● Desfăşurarea Şcolii de vară va ţine cont de toate condiţiile impuse de autorităţi pentru adunările culturale publice. Vom organiza o sesiune de instruire privind sănătatea şi securitatea în muncă şi modul de desfăşurare a activităţilor în condiţii de siguranţă privind COVID-19.
Pentru întrebări suplimentare şi nelămuriri, răspundem la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. (în cel mai scurt timp posibil).

 

Atelier_conservare_preventiva_Ana_Cucu.jpg

Atelier_machetaj_Andrei_Cmpeanu_7.jpg

Instalatie_expunere_Asociatia_ACOLO_Catinca_Mnil_1_1.jpg

inceputul_dezbaterii_cu_comunitatea_Gabriela_Trlie.jpg

Read 5322 times