Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - 4CH - Centru European de Competenţe în Domeniul Conservării Patrimoniului

SHARE

Proiecte

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

4CH - Centru European de Competenţe în Domeniul Conservării Patrimoniului

Rate this item
(5 votes)


Institutul Naţional al Patrimoniului este parte a unui amplu parteneriat european care va contribui la înfiinţarea unui Centru de Competenţe European în Domeniul Conservării Patrimoniului. INP contribuie alături de alţi 18 parteneri la activităţile şi rezultatele proiectului european „4CH - Competence Centre for the Conservation of Cultural Heritage".


Proiectul a apărut ca răspuns la dorinţa Comisiei Europene de a înfiinţa un astfel de centru de competenţe, iniţial destinat cu precădere conservării patrimoniului cultural european utilizând noi tehnologii TIC de ultimă generaţie. Centrul de competenţe ar trebui să inventarieze cercetările anterioare şi în curs, să colecteze, să analizeze şi să promoveze cele mai bune practici din Europa şi nu numai şi să devină un punct major de referinţă pentru reţelele transnaţionale şi interdisciplinare în conservarea patrimoniului cultural. Centrul va fi conectat la o reţea de instituţii culturale din toată Europa, oferind sprijin şi servicii pe acest subiect (conservarea monumentelor şi siturilor - şi nu numai).
Proiectul 4CH a fost lansat la 1 ianuarie 2021 şi va dura trei ani. Cei 19 parteneri din Europa - instituţii de referinţă din mediul academic, al cercetării, al iniţiativelor private şi antreprenoriatului, cu tipuri de expertiză complementare şi o acoperire geografică semnificativă la nivel european - vor contribui la înfiinţarea Centrului de Competenţe European în Domeniul Conservării Patrimoniului, stabilind cadrul procedural şi organizatoric.
Proiectul 4CH va defini programe de instruire şi perfecţionare pentru instituţiile şi profesioniştii din domeniul patrimoniului cultural şi va contribui la dezvoltarea consultanţei, ghidurilor şi protocoalelor privind utilizarea tehnologiilor IT cu o atenţie specială la tehnologiile 3D.
Astfel, printre rezultatele proiectului sunt avute în vedere: un catalog al cercetării şi tehnologiei de vârf legate de conservarea şi promovarea durabilă a monumentelor şi siturilor, care va fi actualizat periodic; îndrumări cu privire la politici şi strategii; un catalog de standarde; un inventar de instrumente software; linii directoare pentru achiziţionarea, gestionarea şi stocarea datelor; un set de exemple de succes privind digitizarea; instrumente de consiliere cu privire la oportunităţile de finanţare; planuri de instruire şi educaţie pentru profesionişti şi manageri, dezvoltarea consultanţei. Un model de afaceri complet şi un plan de sustenabilitate pentru Centrul de competenţe european va fi de asemenea creat în cadrul proiectului 4CH.
Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Direcţia de Patrimoniu Digital, este implicat în toate pachetele de activităţi ale proiectului, contribuind printre altele la obiective precum definitivarea cadrului metodologic, procedural şi organizatoric al viitorului Centru de competenţe, crearea unei baze de cunoaştere a patrimoniului cultural sau implementarea unui catalog al tuturor tipurilor de riscuri care pot deteriora bunurile patrimoniului cultural.
Coordonatorul proiectului 4CH este Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) din Italia. Proiectul este finanţat prin programul Horizon 2020, Call H2020-SC6-TRANSFORMATIONS-2020.
Mai multe informaţii despre 4CH puteţi afla pe website-ul proiectului, www.4ch-project.eu.


Partenerii din proiectul 4CH - Competence Centre for the Conservation of Cultural Heritage:
● Istituto Nazionale di Fisica Nucleare IT
● Inception S.R.L. IT
● PIN Soc.Cons. A R.L. - Servizi Didattici e Scientifici per L’università di Firenze IT
● Fundacion Tecnalia Research & Innovation ES
● Visual Dimension BVBA BE
● RDF OOD AR DI EF BG
● Leica Geosystems AG CH
● Iron Will MD
● Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen - KNAW NL
● Alma Mater Studiorum - Università di Bologna IT
● Athina-Erevnitiko Kentro Kainotomias Stis Technologies Tis Pliroforias EL
● Laboratorio Nacional de Engenharia Civil PT
● The Cyprus Institute CY
● Idryma Technologias Kai Erevnas EL
● Istituto Centrale per Il Catalogo Unico delle Biblioteche Italiane - ICCU IT
● Connecting Archaeology and Architecture in Europe (CARARE) IE
● Michael Culture BE
● Institutul Naţional al Patrimoniului RO
● Université de Tours FR


 

Read 2282 times