Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - irina.leca

SHARE

Lista INDICATIVĂ UNESCO

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

Noul Manager Interimar al Institutului Național al Patrimoniului este dl. Ștefan Bâlici, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Dl. Bâlici a preluat conducerea institutului în data de 4 ianuarie 2016 de la dl. Radu-Petre Năstase, cadru didactic la aceeași universitate.  
Cu privire la anumite articole apărute în presa scrisă și on-line, privitoare la mandatul domnului Năstase la conducerea Institutului Național al Patrimoniului (INP), instituție aflată în subordinea directă a Ministrului Culturii, facem următoarele precizări:

1. Dl. Radu-Petre Năstase a fost manager interimar al INP între martie 2014 și decembrie 2015, când și-a încheiat mandatul. Nu și-a înaintat demisia și nu a fost demis. Predarea conducerii s-a făcut fără nici o condiție sau mențiune specială.

2. În perioada 2014-2015 INP a sesizat Parchetul pentru diverse fapte, unele legate de Roșia Montană, pentru anumite conflicte de interese ale unor directori anteriori și pentru unele fapte comise de terți în raport cu institutul. INP nu a depus nicio plângere penală care să vizeze activitatea dlui. Năstase la conducerea instituției.

3. În acest interval dl. Radu-Petre Năstase nu a organizat achiziții publice de proiectare pentru restaurare de monumente și nu a participat la nici un juriu sau comisie de achiziții publice din cadrul MC sau INP. 4. Nu există nici un conflict de interese în ceea ce îl privește pe dl. Radu-Petre Năstase, de care INP să fie la curent.

5. Cu privire la patrimoniul cultural de la Roșia Montană, INP sub conducerea dlui. Radu-Petre Năstase a acționat în apărarea intereselor instituției în două procese inițiate de compania minieră, unul câștigat de INP și altul în curs.

6. INP sub conducerea dlui. Radu-Petre Năstase a finalizat procedura de actualizare a „Listei monumentelor istorice” în aprilie 2015. În urma consultării Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a reprezentanților INP, Ministrul Culturii, dl. Vlad Alexandrescu a transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României la  30 decembrie 2015 noua listă a monumentelor istorice, prin care situl arheologic de la Roșia Montană revine la încadrarea din 1991-1992, reprezentând maxima sa extensie teritorială.

7. Modul în care a fost gestionat INP și Programul Național de Restaurare în anii 2014-2015 de către dl. RaduPetre Năstase este reflectat de Raportul Curții de Conturi a României din decembrie 2015 cu privire la acest subiect și va fi accesibil presei odată cu publicarea pe website-ul CCR.

8. Dl. Radu-Petre Năstase este în continuare membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 și membru al Secțiunii de Urbanism și Zone Protejate a CNMI. De asemenea, dl. Radu-Petre Năstase este membru în Consiliul Științific al INP.  
În speranța că informațiile oferite vor servi la clarificarea speculațiilor apărute în presă cu privire la activitatea dlui. Radu-Petre Năstase în perioada în care s-a aflat la conducerea Institutului Național al Patrimoniului,  
Biroul de Presă

Institutul Național al Patrimoniului

20.01.2016

 

str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Sector 4,

București Tel.: +4 021 336 6073,

Fax: +4 021 336 9904

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

www.patrimoniu.gov.ro

Institutul Național al Patrimoniului anunta cu profund regret și tristețe vestea decesului colegei si prietenei arheolog Nicoleta BALDOVIN, 25 ani, incetata din viata vineri, 30.10.2015, in urma incendiului din Clubul Colective, Bucuresti.

Condoleante familiei indurerate!

Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

 

N. Baldovin


Institutul Național al Patrimoniului anunta cu profund regret și tristețe vestea decesului colegului si prietenului arh. Lucian Fulger SANDULESCU, încetat din viață vineri, 09.01.2015, dupa o grea suferinta. Condoleante familiei indurerate!
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Institutul Naţional al Patrimoniului, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Teatrul Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale" şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, organizează cea de-a II-a ediţie a expoziţiei naţionale „Icoana - credinţă şi tradiţie".

Expoziţia va fi deschisă în Bucureşti, în perioada 17 decembrie 2014 - 11 ianuarie 2015, la Teatrul Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale", Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2 - Galeria Foaier Sala Mică (accesul şi prin str. Tudor Arghezi).

 

În perioada 28 ianuarie - 10 februarie 2015, expoziţia va fi itinerată la Iaşi.

Expoziţia propune o selecţie dintre cele mai frumoase icoane pe sticlă şi pe lemn, lucrate de meşteri şi creatori populari contemporani din România.

Icoana, obiect de cult, poartă cu ea un întreg univers de credinţă.
Icoana, obiect de artă, de inspiraţie divină, dezvăluie o amplă viziune ce reuneşte trecutul şi viitorul, într-un prezent continuu.

Proiectul actual face parte din programul cultural de Revigorare a meşteşugurilor tradiţionale şi propune un spaţiu de comunicare între creatori, specialişti şi public, dar şi o modalitate de promovare a meşterilor iconari, păstrători ai acestui străvechi meşteşug artistic.

Vernisajul va avea loc miercuri, 17 decembrie, ora 14.00; expoziţia va fi deschisă zilnic între orele 11.00-18.30, cu excepţia zilei de luni.

Intrare liberă

 

Rugăm confirmaţi participarea la vernisaj: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.; tel.: 0726713596.

Institutul National al Patrimoniului in parteneriat cu Manastirea Brancoveni “Episcopia Slatinei”, Muzeul Judetean Olt, Directia Judeteana pentru Cultura Olt, Scoala “Voievod Brancoveanu” din Brancoveni Olt, organizeaza proiectul cultural: “Muzee si colectii religioase.Tezaurul Brancovenesc si Postbrancovenesc de la Manastirile Hurezi si Brancoveni”.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 11 noiembrie, ora 13, la Manastirea “Adormirea Maicii Domnului” Brancoveni Olt, urmat de masa rotunda, la ora 14.

Proiectul urmareste mai buna cunoastere a patrimoniului mobil brancovenesc si postbrancovenesc, parte a patrimoniului cultural national, fiind destinat educatiei culturale, pastrarii, promovarii si valorificarii culturale a patrimoniului mobil national.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institutul National al Patrimoniului, in parteneriat cu Manastirea Hurezi si Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste va invita la vernisajul expozitiei fotodocumentare "Pe urmele curtii itinerate a lui Constantin Brancoveanu. Trasee Culturale si Memoriale" ce va avea loc in data de 10 noiembrie la ora 12, la Casele Domnesti de la Manastirea Hurezi.

 

 

 

În perioada 19 iulie – 3 august 2014, Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, RPER, in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului, organizează la Bucium, jud. Alba, a patra ediţie a „Universităţii de Vară de restaurare de monumente și situri"- UdV, sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Continuare a ediţiilor UdV 2011, UdV 2012 şi UdV 2013, UdV 2014 este un stagiu anual de 2 săptămâni care asigură cursanţilor, în majoritate studenţi, masteranzi, absolvenţi arhitecţi, dar și sociologi, politologi și antropologi, un program multidisciplinar de pregătire în domeniul cercetării și protejării patrimoniului rural, în contextul decalajului uriaș dintre percepţia și tratarea arhitecturii vernaculare în România și cea din ţările vest-europene.

Iniţiat în 2011 pe fondul unei crize acute de preocupare privind moştenirea culturală, situaţie oglindită în lipsa unei legislaţii specifice şi a unor programe de stimulare fiscală și financiară pentru prezervarea patrimoniului rural, proiectul, continuat în 2012, 2013 şi 2014, îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti faţă de valorile tradiţionale încă existente dar extrem de fragile şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri.

Conceptul proiectului este inspirat de modelul european de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de Declaraţia ICOMOS, Salvarea spiritului locului, de la Quebec din 4 octombrie 2008, de Convenţia Europeană a Peisajului de la Florenţa, din 20 octombrie 2000, precum şi de obiectivele asociaţiei Fondation du Patrimoine privind salvarea şi valorizarea patrimoniului rural neprotejat și se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din ţară.

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba şi se compune din 29 de sate, de tip adunat, de-a lungul cursurilor de apă, de tip răsfirat şi de tip risipit pe dealuri, sub munţii Vulcoi-Corabia și Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populaţii ce practica mineritul aurifer încă din Antichitate.

Unul dintre obiectivele centrale de preocupare și studiu ale UdV este Şcoala Veche, edificiu etalon al spiritualităţii locale, construit în perioada 1884 – 1900 şi sortit, în 2011 demolării, dar care, datorită colaborării dintre RPER și Primăria Bucium, beneficiază în prezent de protecţie temporară, de studiu de fezabilitate și de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor necesare pentru reabilitare. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale și spaţii de cazare aferente.

Şantierul de reabilitare după principiile restaurării a unei case tradiţionale de ţăran miner aurar-Casa Colda, finanţat de RPER, oferă localnicilor, autorităţilor locale şi cursanţilor UdV, posibilitatea de a urmări procesele și procedeele de protejare, restaurare și reconceptualizare in situ a unor imobile neclasate, dar cu certă valoare de patrimoniu.

Programul UdV cuprinde activităţi practice, în vederea identificării, repertorierii şi inventarierii obiectivelor de arhitectură vernaculară şi de peisaj cultural cu valoare patrimonială: relevee, documentaţie fotografică, localizare GPS, completare fișe de inventariere, studiu sociologic, studiu peisagistic. Domeniul studiului s-a extins de-a lungul celor 3 ediţii ale UdV. În cadrul ediţiei UdV 2013, a fost iniţiat un studiu de caz asupra patrimoniului construit cu statut de proprietate incert și, prin urmare, neglijat și supus degradării, care ar putea sta la baza adoptării unor măsuri legislative privind facilităţi fiscale în măsură să stimuleze clarificarea succesiunii. Programa UdV 2014 aduce în plus, elaborarea a 3 proiecte de restaurare şi un studiu asupra amplasamentului istoric al şteampurilor (instalaţii de prelucrare a minereului aurifer).

Activităţile didactice sunt susţinute de specialiști și cadre universitare, prin conferinţe, dezbateri şi colocvii ce au loc zilnic, pe toată perioada universităţii.

Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium însumând, după 3 ediţii UdV, mai mult de 100 de obiective de arhitectură vernaculară şi de peisaj identificate ca valori de patrimoniu, este instrumentul propus de RPER comunităţilor din România pentru a-şi cunoaşte şi evalua obiectiv potenţialul patrimoniului vernacular, în stare să încurajeze şi să dezvolte capacităţile locale în menţinerea tradiţiei, în construcţii, agricultură, eco-turism şi meşteşugărit.

6 dintre casele cuprinse în Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium au fost premiate în cadrul UdV, la Concursul "Casa cea mai dichisită", ceea ce a deşteptat mândria identitară a proprietarilor şi a îndreptat atenţia comunităţii spre valorile tradiţiei.

6 troiţe şi cruci cuprinse în Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium au fost clasate ca monument istoric, categoria memoriale, împreună cu zonele lor de protecţie, prin Ordinele Ministrului Culturii nr. 2034-2039, publicate in Monitorul Oficial nr. 108 din 12.02.2014 şi au fost asimilate în reglementările Planului Urbanistic General al comunei Bucium.

Documentele sintetizate ale celor 3 ediţii ale UdV sunt publicate în CAIET I Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, 2012, ISBN 978-973-0-13019-5, CAIET II Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, 2014, ISBN 978-973-0-15029-2 şi CAIET III Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, 2014, ISBN 978-973-0-17210-2

Cu ocazia deschiderii oficiale a UdV 2014, duminică, 20 iulie 2014, ora 16:00, ce va avea loc la sediul UdV (Pensiunea „Carmen", vis-à-vis de primăria comunei Bucium), va fi prezentat conceptul Universităţii de Vară Bucium, vor fi lansate Caietul III Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium ediția a III-a, concursul pentru localnici "Casa cea mai dichisită", ediţia a III-a, precum şi un concurs de desene pentru copii.
Festivitatea de deschidere se va desfăşura în prezenţa d-lui Virgil Ştefan Niţulescu, Director General al Muzeului Ţăranului Român iar invitați de onoare sunt reprezentanţii partenerilor de proiect, ai administraţiei locale şi judeţene, alături de locuitorii comunei.

La festivitatea de închidere, sâmbătă, 2 august 2014, ora 16:00, vor avea loc decernarea certificatelor de participare cursanţilor, decernarea premiilor concursului "Casa cea mai dichisită", ediția a III-a, precum şi formularea concluziilor primelor patru ediţii ale UdV Bucium. Festivitatea se va încheia cu un spectacol tradiţional buciuman și cu o masă câmpenească.

 

contacte
• Ştefana BIANU, Coordonator UdV Bucium, 2014, Preşedinte RPER – Fr,
tel : 0754 716 433
• Iozefina Postăvaru, Consultant ştiinţific, din partea INP – tel : 0743 646 462
• dr. Ioana BOGDAN CĂTĂNICIU, Preşedinte RPER – România
• tel. fix între 19 iulie – 3 august: 0258 78 41 58
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
www.patrimoniu-rper.com

Institutul Național al Patrimoniului organizează, în data de 5 iulie 2014, ora 10, la sediul Primăriei Hârșova, judeţul Constanţa, împreună cu Primăria Hârşova, expoziţia temporară intitulată :Ziua Limesului Dunărean in România, în cadrul proiectului Danube Limes Brand, program finanţat prin Programul Operational Regional, Sud Estul Europei, www.danubelimesbrand.org

Principalul obiectiv al acestui proiect este Extinderea Limesului Dunărean, ca parte a sitului transnațional UNESCO, Frontierele Imperiului Roman, agreat de Unesco ca sit transfrontalier.Printre siturile aflate pe limesul dunărean se află și Cetatea Carsium (Hârșova), un sit complex, întins pe cca 22 ha (cu cele trei incinte fortificate de epocă romană, romano-bizantină şi bizantină), reprezentând un punct strategic la Dunăre, acolo unde braţele acesteia se întâlnesc, la capătul Insulei Ialomiţei, unde râul se şi varsă în fluviu, pentru a se despărţi din nou, spre Insula Mare a Brăilei. Cunoscut încă de la sf. sec. XIX - începutul sec. XX, cu cercetări sporadice continuate sistematic relativ recent (după 1993).

Evenimentul face parte din seria internaţională de manifestări Danube Limes Day organizate de cei nouă parteneri ai proiectului în 15 locaţii din ţările riverane: Austria, Ungaria, Slovacia, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi Romania cu o gamă largă de activități - festivaluri, croaziere, expoziţii, prelegeri, conferințe şi filme dedicate fostei frontiere a Imperiului Roman.

Evenimentul este dedicat tuturor celor interesaţi: comunitatea locală, profesori și elevi, cercetători, turiști.

 

Persoana de contact:

Dr. Daniela Mihai – Manager de proiect
Director, Direcţia Programe Proiecte
Institutul Naţional al Patrimoniului
Tel: 0743176449; email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

 

Informatii de background INP
Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Culturii. INP este condus de Arh. Radu Petre Nastase, care este Director general si Președintele consiliului de administrație și coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu. INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.
Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

 

 

 

http://horia-teodoru.ro

Institutul Național al Patrimoniului anunță, pe 28 iunie 2014, împlinirea a 120 de ani de la nașterea marelui restaurator și profesor, arhitectul Horia Teodoru, personalitatea marcantă a culturii românești moderne și promotor al preceptelor moderne de restaurare a monumentelor istorice.

Pentru a cinsti memoria distinsului architect, I.N.P. desfășoară proiectul cultural RESTAURATORI ROMÂNI: ARHITECTUL HORIA TEODORU – 120 DE ANI DE LA NAȘTERE, finanțat de Uniunea Arhitecților din România din Fondul "Timbrul Arhitecturii".
Acesta se desfășoară în perioada aprilie – noiembrie 2014.

Proiectul își propune să omagieze și să difuzeze bogata activitate în domeniul protecției și restaurării monumentelor istorice desfășurată de arhitectul Horia Teodoru, prin cercetarea, digitizarea și repertorierea documentelor datorate domniei sale, aflate în arhiva I.N.P.: fondurile C.M.I. și D.M.I. și Fototecă.

Promovarea proiectului se va face prin organizarea unei mese rotunde, a unei expoziții itinerante, lansarea unui DVD și crearea unui site, dedicate activității marelui restaurator român, arhitectul Horia Teodoru.

 

Persoană de contact:
Anca Filip – coordonator proiect cultural
e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.;
tel.: 021 336 6073 / 0744 760 702

 

 

PROIECT CULTURAL FINANȚAT DE UNIUNEA ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA DIN FONDUL "TIMBRUL ARHITECTURII" ÎN ANUL 2014

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Arhitecţilor din România

Informatii de background Horia Teodoru (28 iunie 1894 - 21 iunie 1976)
Diplomat al Școlii de Arte Frumoase din Paris, Horia Teodoru își desăvârșește studiile la Școala Română din Roma, unde se specializează în problemele restaurării monumentelor istorice, în perioada 1925 – 1927.
Întors în țară, începând cu anul 1927, este angajat în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice C.M.I:, unde funcționează până la desființarea acesteia, în anul 1949.
Din activitatea sa de restaurator se pot reține, alături de multe altele, intervențiile asupra bisericilor Sf. Treime din Siret, Sf. Onufrie din Mănăstioarea – Siret, Sf. Ioan Botezătorul din Suceava, Învierea Domnului din Suceava, Sf. Marina din Câmpulung, Buna Vestire "Curtea Veche" din București.
În paralel cu activitatea de arhitect în cadrul C.M.I., din anul 1931 și până la decesul său în anul 1976, Horia Teodoru ocupă postul de profesor, dublat ulterior de cel de rector, la Academia de Arte Frumoase din București, devenită ulterior Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu".
A publicat studii și cercetări în domeniul monumentelor istorice, în B.C.M.I., până în anul 1945, apoi în Buletinul Monumentelor Istorice B.M.I., la începutul anilor 70. Este autorul unui tratat universitar de perspectivă, apărut în două volume.
În domeniul protecției și restaurării monumentelor istorice, arhitectul Horia Teodoru s-a făcut remarcat pentru promovarea principiilor și preceptelor moderne de restaurare – pornind de la o cât mai completă documentare inițială, secondată de o cercetare cât mai aprofundată asupra obiectului de studiu, cu identificarea elementelor constructive inițiale, dar fără a desființa și înlocui elementele de arhitectură sau artă ale intervențiilor ulterioare, insistând, în primul rând, ca noile intervenții să fie îndreptate către conservarea și stabilitatea monumentului și nu subordonate "frumosului„ restaurării.

 

Informatii de background INP
Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Culturii. INP este condus de Arh. Radu Petre Nastase, care este Director general si Președintele consiliului de administrație și coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu. INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.
Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Institutul Naţional al Patrimoniului, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, organizează Consfătuirea naţională a directorilor instituţiilor din domeniul culturii tradiţionale şi al patrimoniului cultural imaterial, ediţia a IX-a, în perioada 17-19 iunie 2014, la Iaşi.
Lucrările consfătuirii vor avea loc la Hotel Moldova din Iaşi.

Proiectul se adresează directorilor din instituţiile naţionale şi judeţene din domeniul culturii tradiţionale şi al patrimoniului cultural imaterial. Această întâlnire, iniţiată în anul 2006, constituie un prilej de dialog direct privind problemele actuale din domeniul de specialitate şi include patru sesiuni, desfăşurate sub genericul Patrimoniul cultural imaterial - modalităţi de păstrare şi protejare.
Vor fi abordate teme de actualitate privind:
- salvgardarea patrimoniului cultural imaterial
- inventarul naţional al patrimoniului cultural imaterial - program naţional prioritar
- programul Tezaure Umane Vii - aplicare şi punere în valoare a laureaţilor
- parteneriate instituţionale şi modalităţi de finanţare.

Programul include, miercuri, 18 iunie a.c., simpozionul cu tema „Salvgardarea patrimoniului cultural imaterial - prioritate naţională şi europeană", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, la Sala Mozart din Palas Mall. La lucrări vor participa şi invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina.

Pentru informaţii suplimentare: tel./fax : 021 336 60 73

 

Persoană de contact: Oana Gabriela Petrică - director adjunct, Patrimoniul Cultural Imaterial
e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
tel./fax: 021 317 89 70

 

Informatii de background INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Culturii. INP este condus de Arh. Radu Petre Nastase, care este Director general si Președintele consiliului de administrație și coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu. INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Pagina 1 din 3