Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\plugins\system\canonicalization\canonicalization.php on line 46
Institutul Național al Patrimoniului - Displaying items by tag: Marca Patrimoniului European

SHARE

Marca Patrimoniului European

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in D:\Web\WWW\temp-18-250.cimec.ro\libraries\joomla\html\parameter.php on line 512

Rezultatele preselecţiei naţionale pentru acordarea Mărcii patrimoniului european

În sesiunea de preselecţie 2022-2023 pentru obţinerea Mărcii patrimoniului european, în cadrul căruia apelul public la candidaturi s-a încheiat la data de 31 ianuarie 2023, a fost înscris situl individual Ateneul Român din Bucureşti, sediu al Filarmonicii „George Enescu", din str. Benjamin Franklin nr. 1-3.
În conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011 şi ale Regulamentului aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale nr. 2889/20.11.2018, juriul de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, ai cărui membri au fost desemnaţi prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2588/04.02.2021, a evaluat propunerea de sit pentru Ateneul Român şi a recomandat să participe în etapa de selecţie care se desfăşoară la nivel european.
Deciziile juriului de preselecţie naţională se fundamentează pe analiza formularelor de cerere depuse la înscriere, în raport cu criteriile specifice Mărcii, enunţate în Decizia nr. 1194/2011/UE.
Institutul Naţional al Patrimoniului a înaintat Comisiei Europene formularul de cerere al sitului preselectat, în data de 28 februarie 2023. Juriul european, care este format din 13 experţi independenţi, va delibera asupra tuturor siturilor preselectate la nivel naţional şi urmează să se pronunţe asupra selecţiei finale până la sfârşitul anului curent, potrivit calendarului oficial.
Conform prevederilor Deciziei nr. 1194/2011/UE, maximum un sit din fiecare stat membru va putea primi Marca patrimoniului european.
Precizăm că Institutul Naţional al Patrimoniului, în calitate de coordonator al programului Marca patrimoniului european, poate oferi consultanţă celor interesaţi să candideze în viitor şi care pot scrie la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..



 

Published in Noutăți

Marca patrimoniului european, sesiunea 2022-2023:
Extindem preselecţia naţională, prima etapă pentru acordarea acestei distincţii


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, în sesiunea 2022-2023. Noul termen limită de depunere a candidaturilor este marţi, 31 ianuarie 2023.


Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare - monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan - care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană.

Published in Noutăți

Marca patrimoniului european, sesiunea 2022-2023:
Extindem preselecţia naţională, prima etapă pentru acordarea acestei distincţii


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, în sesiunea 2022-2023. Noul termen limită de depunere a candidaturilor este marţi, 10 ianuarie 2023.


Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare - monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan - care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană.


Reamintim mai jos lista documentelor necesare celor care doresc să candideze:
- Regulamentul privind procedura de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, aprobat prin Ordinul nr. 2889/2018 al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 1038/06.12.2018 (pdf, ro);
- Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (pdf, ro);
- Orientări pentru siturile candidate, actualizat 2023 (pdf, en);
- Formular de cerere pentru situri (doc, ro);
- Formular de cerere pentru situri (doc, en);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, en);
- Formular de cerere - sit transnaţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit transnaţional ( doc,en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2021 (pdf, en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2019 (pdf, en);
- Declaraţie de cesionare neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra materialelor audio-vizuale (doc, ro);
- Declaraţie (doc, ro);
- Borderou (doc, ro).


Totodată subliniem importanţa respectării tuturor criteriilor de eligibilitate (dimensiunea europeană, proiectul şi planul de lucru), aşa cum sunt detaliate în documentele oficiale ale Comisii Europene. Sunt de interes, prin exemplificarea modului de evaluare şi de selectare la nivel european, rapoartele juriului de experţi independenţi din sesiunile anterioare pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor membre la această adresă web: https://culture.ec.europa.eu. Ele conţin explicaţii ale criteriilor şi recomandări pentru candidaturile viitoare, graţie experienţei dobândite în sesiunile precedente de selecţie.
Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.


Primul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet, din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, care a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri.


În urma selecţiei din anul 2021, al doilea sit din România desemnat de Comisia Europeană pentru a i se acorda Marca patrimoniului european este Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia", Galaţi. Astfel, acesta se alătură reţelei siturilor cu valoare simbolică europeană şi care au jucat un rol semnificativ în istoria şi cultura Europei.


Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:
https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european
Acţiunea Uniunii Europene cu privire la Marca patrimoniului european se desfăşoară în conformitate cu Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011. Institutul Naţional al Patrimoniului este coordonatorul naţional al procesului de preselecţie, fiind desemnat prin ordin al ministrului culturii în anul 2016.


* Atenţionare! Formularele de cerere trebuie să fie redactate atât în limba română cât şi în limba engleză, iar dosarul de candidatură va conţine şi borderoul de documente.


Documentele de candidatură vor fi transmise în format .pdf la secretariatul Institutului Naţional al Patrimoniului, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., până la data de 10 ianuarie 2023, ora 23:59.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Published in Noutăți

 Ceremonia de decernare a Mărcii patrimoniului european 2022 - Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi primeşte oficial Marca patrimoniului european


Luni, 13 iunie 2022, la Bruxelles, Comisia Europeană a decernat Marca patrimoniului european sitului românesc Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi - astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia" - în cadrul unei ceremonii dedicate siturilor europene care au obţinut Marca în sesiunile de selecţie din anii 2019 şi 2021.

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi reprezintă aşadar unul dintre cele 12 situri europene cărora li s-a acordat Marca în urma celei mai recente sesiuni de selecţie, marcând oficial recunoaşterea valorii simbolice europene şi a rolului semnificativ jucat de acest sit în istoria şi cultura Europei.

Devenind al doilea sit din România care primeşte această onorantă distincţie, Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi se alătură Memorialului Sighet - primul sit din România deţinător al Mărcii patrimoniului european, fiind selectat în anul 2017 - şi reţelei celor 60 de situri desemnate până în prezent de Comisia Europeană pentru contribuţia la construirea Europei actuale (lista completă poate fi accesată aici: https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european

 La ceremonie, plăcile Mărcii patrimoniului european au fost înmânate reprezentanţilor celor 12 situri câştigătoare în anul 2021 de către comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret doamna Mariya Gabriel şi de către directorul unităţii Europa Creativă din cadrul Directoratului General pentru Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură (DG EAC) al Comisiei Europene doamna Barbara Gessler.
Cu acelaşi prilej au fost în mod special prezentate şi siturile europene care au câştigat Marca în urma selecţiei din anul 2019 şi pentru care însă nu a fost posibilă organizarea unei ceremonii oficiale de decernare din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Institutul Naţional al Patrimoniului salută decizia reprezentanţilor Bibliotecii „V.A. Urechia" de a răspunde apelului INP de a candida pentru obţinerea Mărcii patrimoniului european, decizie care prin efortul şi perseverenţa celor care au lucrat la construirea unei argumentaţii convingătoare, cu atenţie asupra criteriilor specifice care trebuie îndeplinite, şi având sprijinul INP în calitate de coordonator naţional, a dus la un bun rezultat.
Cu această ocazie Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) invită şi alte situri relevante pentru criteriile Mărcii patrimoniului european să candideze la obţinerea acestei distincţii şi reaminteşte că este deschisă sesiunea de preselecţie naţională 2022-2023, prima etapă din cadrul selecţiei pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea din anul 2023.

În România, preselecţia naţională pentru sesiunea de selecţie europeană 2023 se va derula după următorul calendar:

1. Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 31 noiembrie 2022*;
2. Evaluarea candidaturilor: 2 decembrie 2022 - 15 februarie 2023;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea către Comisia Europeană a maximum două candidaturi preselectate: 16 februarie - 1 martie 2023.

Published in Noutăți

Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi, câştigător al Mărcii patrimoniului european - selecţia europeană 2021

Palace of the European Commission of the Danube (Romania) | Culture and Creativity (europa.eu)

Comisia Europeană a anunţat câştigătorii Mărcii patrimoniului european. Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi este unul dintre cele 12 situri care primesc această importantă distincţie, în urma sesiunii de selecţie din anul 2021, ca recunoaştere pentru rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei sau în construirea Uniunii Europene.

Sediul Comisiei Europene a Dunării, care găzduieşte astăzi Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia" - devine, aşadar, cel de-al doilea sit Marcă a Patrimoniului European din România, după Memorialul Sighet, desemnat câştigător în 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare.


Despre Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi
Tratatul de Pace de la Paris din anul 1856 care a încheiat Războiul Crimeii (1853-1856) a reprezentat totodată şi actul de înfiinţare a Comisiei Europene a Dunării, după succesive negocieri diplomatice. Menită să asigure libertatea navigaţiei pe Dunăre, cu precădere la vărsarea în Marea Neagră, potrivit principiilor regimului de navigaţie pe Rin, instituite prin Tratatul de la Paris din 1814 şi Actele Congresului de la Viena din 1815, Comisiei Europene a Dunării, instituţie cu statut internaţional, i se atribuise rolul de a gestiona navigaţia pe şenalul navigabil al Dunării maritime.

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în acest loc până la desfiinţarea sa, în anul 1948. Clădirea propriu-zisă a suferit o refacere între anii 1922-1923 în urma distrugerilor provocate de bombardamentele germano-bulgare din timpul Primului Război Mondial. Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia", înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889. În prezent, imobilul are statut de monument istoric.

Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost sediul unei importante organizaţii internaţionale care a contribuit la creşterea integrităţii europene şi la stabilirea unei dezvoltări paşnice a Europei. Semnificaţia europeană a fost clar articulată în argumentarea formulată de sit. Totodată, proiectul propus de acesta se adresează unui public european şi se axează pe punerea la dispoziţie a surselor istorice, pe diferite forme de comunicare externă şi creare de reţele. De asemenea, situl a demonstrat că deţine capacitatea operaţională corespunzătoare pentru a implementa proiectul propus în formularul său de cerere. Din aceste considerente, în urma evaluării în cadrul selecţiei din anul 2021, juriul european a stabilit că situl Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi îndeplineşte toate cele trei criterii specifice şi l-a recomandat pentru a primi Marca patrimoniului european.
Mai multe detalii pot fi consultate în Raportul juriului european privind selecţia 2021, accesând acest link: https://op.europa.eu


________________________________________


Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.


Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:

https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european

Published in Noutăți

Demarăm preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea 2022-2023

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă lansarea preselecţiei naţionale, prima etapă din cadrul selecţiei pentru acordarea Mărcii patrimoniului european.
Marca patrimoniului european este o iniţiativă a Comisiei Europene, menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.
Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum un sit.

În România, preselecţia naţională pentru sesiunea de selecţie europeană 2023 se va derula după următorul calendar:
1. Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 31 noiembrie 2022*;
2. Evaluarea candidaturilor: 2 decembrie 2022 - 15 februarie 2023;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea către Comisia Europeană a maximum două candidaturi preselectate: 16 februarie - 1 martie 2023.

Punem la dispoziţia celor care doresc să candideze următoarele documente:
- Regulamentul privind procedura de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, aprobat prin Ordinul nr. 2889/2018 al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 1038/06.12.2018 (pdf, ro);
- Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (pdf, ro);
- Orientări pentru siturile candidate, actualizat 2023 (pdf, en);
- Formular de cerere pentru situri (doc, ro);
- Formular de cerere pentru situri (doc, en);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, en);
- Formular de cerere - sit transnaţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit transnaţional ( doc,en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2021 (pdf, en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2019 (pdf, en);
- Declaraţie de cesionare neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra materialelor audio-vizuale (doc, ro);
- Declaraţie (doc, ro);
- Borderou (doc, ro).

Subliniem importanţa respectării tuturor criteriilor de eligibilitate (dimensiunea europeană, proiectul şi planul de lucru), aşa cum sunt detaliate în documentele oficiale ale Comisii Europene. Precizăm, de asemenea, că sunt de mare interes, prin exemplificarea modului de evaluare şi de selectare la nivel european, rapoartele juriului de experţi independenţi din sesiunile anterioare pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor membre la această adresă web: https://culture.ec.europa.eu. Ele conţin explicaţii ale criteriilor şi recomandări pentru candidaturile viitoare, graţie experienţei dobândite în sesiunile precedente de selecţie.
Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.
Primul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet, din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, care a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri.
În urma selecţiei din anul 2021, al doilea sit din România desemnat de Comisia Europeană pentru a i se acorda Marca patrimoniului european este Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia", Galaţi. Astfel, acesta se alătură reţelei siturilor cu valoare simbolică europeană şi care au jucat un rol semnificativ în istoria şi cultura Europei.

Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:
https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european
Acţiunea Uniunii Europene cu privire la Marca patrimoniului european se desfăşoară în conformitate cu Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011. Institutul Naţional al Patrimoniului este coordonatorul naţional al procesului de preselecţie, fiind desemnat prin ordin al ministrului culturii în anul 2016.

* Atenţionare! Formularele de cerere trebuie să fie redactate atât în limba română cât şi în limba engleză, iar dosarul de candidatură va conţine şi borderoul de documente.


Documentele de candidatură vor fi transmise în format .pdf la secretariatul Institutului Naţional al Patrimoniului, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., până la data de 31 noiembrie 2022, ora 23:59.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Published in Noutăți


Marca patrimoniului european, în formatul cunoscut în prezent, este o iniţiativă a Uniunii Europene - parte a programului Europa Creativă -, reglementată prin Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011 de instituire a unei acţiuni a Uniunii Europene privind Marca patrimoniului european. Ea are la bază o „iniţiativă interguvernamentală" privind Marca patrimoniului european, lansată în contextul conferinţei Reuniune pentru o Europă a Culturii (la 28 aprilie 2006 în Granada, Spania), unde a fost semnat un acord preliminar între Spania, Franţa şi Ungaria, la care au aderat mai multe state europene, printre care şi România. În etapa iniţiativei interguvernamentale au participat în total 67 de situri din 19 ţări. În acest context, în anul 2007 au fost nominalizate patru situri din România: Ateneul Român şi Palatul Cantacuzino din Bucureşti, Ansamblul „Calea Eroilor" de la Târgu Jiu (creaţie a sculptorului Constantin Brâncuşi), Cetatea Histria din judeţul Constanţa.


La 20 noiembrie 2008, Consiliul a adoptat concluzii menite să transforme iniţiativa interguvernamentală într-o acţiune a Uniunii Europene, invitând Comisia Europeană să îi prezinte o propunere privind crearea de către Uniune a unei Mărci a patrimoniului european, specificând modalităţile practice de punere în aplicare a proiectului. Consultarea publică şi evaluarea impactului efectuate de Comisie au confirmat valoarea iniţiativei interguvernamentale, însă acestea au arătat că iniţiativa ar trebui dezvoltată în continuare pentru a-şi putea valorifica întregul potenţial şi că implicarea Uniunii Europene ar putea oferi acesteia o valoare adăugată evidentă şi ar putea contribui la sporirea calităţii sale. Marca trebuia să utilizeze experienţa dobândită în cadrul iniţiativei interguvernamentale. Acest parcurs al Mărcii patrimoniului european şi modul de tranziţie de la iniţiativa interguvernamentală la acţiunea actuală sunt cuprinse chiar în preambulul Deciziei nr. 1194/2011/UE (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:32011D1194).

Published in Noutăți

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu merg mai departe în selecţia europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European

 

Informare de presă
Bucureşti, 8.03.2021

Institutul Naţional al Patrimoniului anunţă cele două situri ce vor candida din partea României pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European în sesiunea 2021, selectate în urma procesului de preselecţie naţională demarat în 2020. Merg mai departe în selecţia europeană Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, gestionat de Biblioteca Judeţeană "V. A. Urechia", Galaţi, şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, gestionat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu.

Published in Noutăți


Marca Patrimoniului European, sesiunea 2020-2021:
Extindem preselecţia naţională pentru acordarea distincţiei


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare în selecţia pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European, sesiunea 2020-2021. Noul termen limită de depunere a candidaturilor în cadrul programului de selecţie demarat de Comisia Europeană este 15 ianuarie 2021.
Marca Patrimoniului European este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorilefundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare - monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan - care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană.

Published in Noutăți

Demarăm preselecţia naţională pentru
acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea 2020-2021

 

ACTUALIZARE 23 octombrie 2020: Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță extinderea termenului limită de participare în selecția pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European, sesiunea 2020-2021. Noul termen limită de depunere a candidaturilor în cadrul programului de selecție demarat de Comisia Europeană este 15 ianuarie 2021.

 

Noul calendar al selecţiei naţionale este următorul:
Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 15 ianuarie 2021, inclusiv;
2. Evaluarea candidaturilor: 16 ianuarie 2020 - 15 februarie 2021;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea a maximum două candidaturi preselectate către Comisia Europeană: până la 1 martie 2021.

 

Pagina 1 din 2

Coordonator național și persoană de contact:

dr. ist. Alexandra Stângă

Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Monumente Istorice

Adresa: Str. Prof. Zossima Demarat nr. 8, sector 3, București

Telefon: +40 213270917

E-mail: marca.europeana@patrimoniu.gov.ro